2014-10-16

Sömnen vs livet

När sömnen fungerar så fungerar jag, och mitt liv. För det allra mesta. Men ibland är sömnen riktigt störd och trots det mår jag toppen. Det är bedrägligt, för detta tillstånd är ofta ett förstadium till en hypomani. Och efterföljande depression. Sömnen är alltid viktigast, ska alltid prioriteras som nummer ett.

I förra veckan sov jag bra, men vaknade extremt tidigt. Det var halvsju, halvsex, halvfem, fyra. Jag tänkte: vad händer? Är detta en signal om att något är på gång i mig? Så hade jag besök i helgen och vi var uppe sent och lyssnade på musik halva natten. Jättehärligt! Jag vaknade runt nio på söndagen och var helt slut. Somnade om till nästan elva. Välbehövligt.

De senaste dagarna har jag vaknat runt kl sju. Idag med. Men idag somnade jag om och när jag vaknade nästa gång kände jag mig så himla trött att det tog lång tid innan jag väl klev upp. Klockan hann bli 10.30. Det är vanligtvis en ganska normal tid för mig, om jag inte har en särskild tid att passa. Så jag tror att min kropp och själ nu har kommit i fas igen, med sömn och ork. Det är normalt att vara trött om man vaknar jättetidigt. Man ska inte studsa upp kl halvfem och vara pigg som en mört.

Så nu dricker jag mitt kaffe och känner mig trött och seg, men på något sätt glad och nöjd med det. Jag vill inte riskera hälsan genom att gå upp i ottan och vara energisk alla dagens timmar. För det är möjligen härligt i några dagar, men sen är risken stor att det spårar ut. I mitt fall betyder det att jag varvar upp jättemycket, har hur mycket energi som helst, är jätteglad och kreativ. Tills det kanske slår över helt och blir en riktig mani. Eller så slår sömnbehovet till jättehårt och kroppen och själen dras ner i en depression. Inget av alternativen är attraktivt. Så därför njuter jag av tröttheten i stället.

Jag vill kunna vara kreativ och i balans, samtidigt. Sova som jag ska, vara vaken som jag ska och göra saker i lagom mängd och takt. Alla fysiska och psykiska funktioner i balans.

Idag ska det vara en sådan dag. För jag bestämmer över mitt liv. I natt har jag sovit ordentligt och trots att det fortfarande regnar ute och min mens ska komma idag så kan jag leva bra.

Jag önskar Dig en fin dag!No comments:

Post a Comment

Thank you!